19 Kasım 2013 Salı

Kuyrukluyıldız ISON'ın en net fotoğrafı

ISON’un TRAPPIST tarafından çekilen fotoğrafı, 30 saniyelik süre boyunca mavi, yeşil, kırmızı ve yakın kızılötesi filtreler kullanılarak çekildi. Kuyrukluyıldız arka plandaki yıldızların önünden geçtikçe, bu yıldızlar renkli noktalar olarak belirdi.


Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) Şili’deki La Silla Gözlemevi, ISON kuyrukluyıldızının yeni bir görüntünü elde etti. İlk olarak Eylül 2012’de tespit edilen ISON, Kasım 2013’te Güneş’e en yakın mesafeye ulaşacak. ISON aşırı ısıdan dolayı parçalanmazsa gündüzleri gökyüzünde parlak bir nokta olarak belirecek.

La Silla Gözlemevi’ndeki TRAPPIST teleskobu, Ekim ayının ortasından bu yana takip ettiği ISON kuyrukluyıldızının en net görüntüsünü yakalamayı başardı. Teleskop, son derece yüksek çözünürlüklü görüntüde, özel filtreler kullanarak kuyrukluyıldız tarafından Uzay boşluğuna salınan gazları da tespit etmeyi başardı. Gökbilimciler, bu filtreler sayesinde gök cisminin yaydığı gazların kaç molekülü bulunduğunu saptayabiliyor.
ISON, yaydığı gaz miktarının iki katına çıktığı 1 Kasım 2013 tarihine kadar sakin bir şekilde ilerlerken, TRAPPIST tarafından görüntülendiği 13 Kasım günü, yeni ve ikinci bir büyük gaz patlamasıyla sarsıldı. Hareketliliği 10 kat artan kuyrukluyıldız, bugün dürbünle karanlık gökyüzünde görülebilir hale geldi. ISON, son birkaç gün içinde yeniden istikrarlı bir görünüme kavuştu.
GÜNEŞ PARÇALAYABİLİR
ISON’daki patlamalar, Güneş’e yaklaşmakta olan buzul gök cisminin çekirdeğindeki ısının artması sonucu büyük miktarda toz ve gazın etrafa saçılmasından kaynaklanıyor. ISON, 28 Kasım tarihinde Güneş’e en yakın olduğu mesafeye, 1.2 milyon kilometreye geldiğinde (bu müktar Güneş’in çapından biraz daha küçük) daha fazla buz parçası ve gaz saçacak.

kaynak: ntvmsnbc

Sosyal Medya

TwitterFacebookGoogle PlusLinkedInRSS FeedEmail